ADP3 REUNION: there is always a first time

Saturday, November 03, 2007

Kejap laaaaaaaaa...Encik Undertaker..pleaasee

Jika semalam,
Kita,

Bangun pagi, gosok gigi, cuci muka, minum kopi, makan roti (weh solat subuh mana ? opss..siapa la buat lagu ni?…takde include solat pun…hish propaganda ke atas kanak2)
Kelam kabut bersiap untuk ke tempat kerja.
Smart card, identity card,handphone, bluetooth, kunci kereta, kunci laci opis, dan macam2 lagi.Nasib baik tak lupa.
Bini cium tangan suami, Anak cium tangan daddy.

Di Jalan raya,
Pantang kereta di depan lambat gerak, hon menjadi pengganti diri menyapa pemandu di depan.
Lewat, serabut, hangin satu badan.
Dah habis menempuh kesesakan baru sampai di opis, disambut kedinginan air cond. Lega sikit.

KRIINGG!!! Waduh…Baru nak breakfast, telefon dah berdering.
Email ternanti2 reply, sedang diri baru nak menarik nafas panjang.
Tapi, dah itu kerja kita. Carik nafkah. Macam tu la. Nak merungut apa lagi.
Habis kerja, bawak roh dan badan balik rumah,

Di depan pintu rumah isteri setia menanti,
Makanan panas pun dah terhidang di bawah saji.
Enak sekali air tangan isteri.
Penat seharian belum habis lagi, nak melayan kerenah anak lagi.
Apa nak buat, bapa mithali.
Kejap lagi dah nak tidur pulak, berehat berbual bersama isteri sambil menonton tv.
Kadangkala ada geli-geli,
Sungguh bahagia masa quality.
Takpe, kalau tak sempat menyapa jiran bertanya khabar, atau ke surau berjemaah, atau berdakwah, esok kan ada lagi.


Jika hari ini,
Kita,

Bangun pagi, gosok gigi, cuci muka, minum kopi, makan roti (weh solat subuhmana ? opss..siapa la buat lagu ni?…takde include solat pun…hish..propaganda ke atas kanak2....)

Kelam kabut bersiap untuk ke tempat kerja. Smart card, identity card,handphone, Bluetooth, kunci kereta, kunci laci opis, dan macam2 lagi. Nasib baik tak lupa.
Bini cium tangan suami, Anak cium tangan daddy.

Di Jalan raya,
Pantang kereta di depan lambat gerak, hon menjadi pengganti diri menyapa pemandu di depan.
Lewat, serabut, hangin satu badan.
Dah habis menempuh kesesakan baru sampai di opis, disambut kedinginan air cond. Lega sikit.

KRIINGG!!! Waduh…Baru nak breakfast, telefon dah berdering. Email ternanti2 reply,sedang kita baru nak menarik nafas panjang.
Aiseyyy sama je macam semalam?
Letih la kalau gini.


Apa kata kita tukar script ?

Tiba2, jantung terasa terhenti.
Panik menjalar keseluruh pelusuk diri.
Badan kaku, sakit bukan kepalang.
Jantungku diserang!!!….Jantungku diserang !!!
Mata terbuntang, teringat kan hutang.

Hutang rumah, hutang kereta, hutang peribadi, hutang qada solat,
Hutang hak tak tertunai sesama manusia
Tersungkur, atau Terlentangg……bersama dompet, kunci kereta, kunci laci, IDcard, dan macam2 lagi.
Keluarlah roh dari badan dengan susah payah.
Sakit yang tak pernah dirasai.
Habis….Tamat….hanya sekian banyak itulah masa diberi.
Modal untuk beribadah di alam duniawi. Sorrryyyyyy…

Memang tiba-tiba dan tidak prepare pun,
Eh sekarang ke!!??? Aku muda lagi...anak aku kecik lagi..
Eh?! apa ni pegang-pegang?? rentap-rentap??!!!
jap laaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tinggallah segala kunci, swipe card, laptop, mp3 player.
Tinggallah segala hilai tawa bersama kawan-kawan.
Tinggallah usik-usik awek freshie di opis.
Tinggallah email forward dan lawak lucah dan seksi.
Tinggallah kerja yang menggunung tinggi , yang kononnya tak bolehternanti.
Tinggallah segala ulasan cerita tv malam tadi,
Tinggallah umpatan ke atas bos, rakan, artis yang tak disenangi.
Tinggallah ilmu di dalam dada yang belum amali.
Tinggallah Quran yang suci dalam debu di dalam almari.

Jika Hari ini,
Roh keluar dari opis tanpa swipe card.
Badan pun keluar tanpa swipe card.
Tapi melalui dua jalan berasingan.
Satu, mungkin diheret malaikai maut, atau terbang melayang melayang
Satu lagi, diusung sahabat-sahabat yang tersayang.

Isteri di rumah macam biasa setia menanti.
Mana abang ni tak balik2 lagi ?
Anak2 pun tak mengerti…sibuk tgk kartun di tv
Makanan panas dah jadi sejuk…belum basi…bawah tudung saji
Takde orang nak amik peduli..
Berita sampai ke rumah, menggoncang dunia isteri.
Orang ramai berbondong datang untuk persiapan rapi.
Tolong mana boleh sana sini,
Jiran yang tak pernah kenal pun datang tunjuk simpati.

Harta ada, rumah ada, kereta ada, cheque book ada, duit cash pun ada,pakaian banyak.
Tapi, esok pagi….
Pakai kain putih je…Kain kafan menutup diri.
Kain kafan teman sejati, selain amalan yang dikumpul sebelum mati.

Oh ye..Amalan………….Mana dia ? Kan dah banyak buat amalan?
Kan dah banyak buat sedekah, dan macam2?

Tak cukupkah?

Oh ye..tak ikhlas, syirik, riak…
Oh ye…kan ke banyak dosa?….dah terhapus segala amalan nampaknya.
Oh ye, segala kata2 yang main lepas sahaja,
Oh ye, segala buruk sangka....

Ah, alangkah bagusnya kalau banyak bertaubat dan banyak amalan sunnat.

Di manakah amalan sunnat?
Alamak..takde…
Keji orang buat sunnah yang banyak.
Diri tak nak buat, perlekeh orang yang ikhlas dan cuba nak buat.
Diri yang tak mampu, mengata orang riak secara melulu.
Diri yang segan, menyindir orang yang cuba cubaan.

Esok…
Pagi tak payah gosok gigi atau nak minum kopi.
Pagi..tak payah nak bangun2. sebab bukan pun tido dari malam tadi.
Kena seksa, kena palu, kena rejam.
Menjeritttttttttt……jauh sekali nak aman tenteram.
Tak payah ingat swipe card , kunci , dompet atau traffic jam.

Cuma ingat nak taubat dan tak buat.
Menyesal tak sudah..menyesal lagi dan lagi…menyesal yang abadiiiii....eiiii....

Kalaulah tahu macam ni..
Confirm tak buat benda lain lagi..
Berzikir dan bertaubat, dibibir meniti setiap detik dan hari..
Nak tampung segala dosa dan amalan jahat dengan amalan sunnat.
Berdakwah, menyempurnakan hak setiap manusia dan ummat.
Berdakwah, agar dapat membentuk peribadi dan akhlak mulia.

Sentiasa cakap kebesaran Allah tanpa jemu dan pilih bulu.
Ingatkan semua rakan dan sekutu.
Daripada cakap2 lagha tak henti dan takde hala tuju.
Ada saja nak diusik dan digelakkan.
Padahal tahu ia kesukaan syaitan.


Jangan risau pembaca sekalian.
Bukan saya ni berani sangat nak mati.
Diri sendiri pun tak pernah ready.
Dunia dalam diri hampir nak sebati.
Tolonglah kami Ya Allah, Ya Rabbi.
Cuma nak jadi bijak seperti yang di approve Nabi (SAW)

Mafhum hadith Nabi SAW.
Orang yang cerdik ialah mereka yang selalu mengingati mati dan bersedia ke arahnya.

***************************************************************************

Entry ini didedikasi kepada rakan2 yang dikenali yang telah pergi menemui pencipta di usia muda.

Allahyarham Kamal Erfan 1976 – 1994 - Malay College Class of 93
Allahyarham Wan Nasril 1977 – 1996 - Malay College Class of 94

Allahyarham Muhammad Jeffry Abdul Rahim 1976 - 2003 - PPP/UiTM ADP3
Allahyarham Mahrizal Asaari 1977 – 2004 - PPP/UiTM ADP3
Allahyarham Shahrol Nizam Yusoff 1976 – 2007 - Malay College Class of 93

Jazakumullah Khairan Kathira kepada arwah-arwah seperti diatas yang telah memberi peringatan kepada kami yang masih hidup.

Ingatlah….

Mati tak tunggu tua,
Maut tak tunggu sakit,
Jangan sampai ajal datang ketika leka,
Takut-Takut dosa banyak, amal pulak sikit.

AL FAATIHAH….