ADP3 REUNION: there is always a first time

Thursday, July 13, 2006

A thank you note to someone dear to our heart


For those of you who have problems remembering names or faces, this is Professor Dr. Hajjah Hazadiah Mohd Dahan, affectionately known as Dr Haz. Yes, this is the same lady who signed your ADP Certificate of Attendance; your Dean's List certificates etc.

Trust me, you can never get a better Head of Program than Dr Haz. I had the priviledge to know her closer than most of you guys since I was then, as Eddie the Taiko puts it, Ketua Murid ADP3. I had many fond memories of her when she was the head of the program. She supported our activities. When we had problems, she was ever ready to help us. When we talked, she listened. Importantly, she considered our views.

I think you guys should know that she stood by us, her sons and daughters, all the time, especially during the troubled time, before she was asked to lead the, then, new Faculty of Education. She did all what she possibly could in her role as our head of program. Her leadership during that 'darkest hours' should be commendable.

Ten years has now passed. But, it is never late to express our sincerest gratitude to this one amazing lady: Thank you Dr Haz from all of us.

Your sons and daughters,
ADP3


Sekupang dua .. apa nak kira sangat

Guess what, people, they discussed about you and I in Parliament, no less [ see Hansard, Dewan Negara, 27 May 1998]:

Dato’ Haji Ahmad bin Ismail: Terima kasih, Tuan Yang di-Pertua. Saya ingin membuat soalan tambahan, memandangkan Yang Berhormat Timbalan Menteri ada menyebut sehingga tahun 2000, jadi kita hendak pastikan bahawa graduan-graduan yang keluar nanti adalah graduan-graduan yang lulus. Kita juga tidak mahu graduan dibebankan kerana baru-baru ini hasil dari kegawatan ekonomi pelajar-pelajar yang dimasukkan dalam American Associate Degree Programme di PPP-ITM, Shah Alam yang tidak jadi pergi ke luar negeri telah mendapat surat dari JPA kerana mereka terpaksa membayar hutang sebanyak RM45,000. Kita rasa ini membebankan kerana kalau pelajar-pelajar ini dimasukkan ke dalam universiti tempatan mungkin mereka hanya perlu membayar pinjaman sebanyak RM20,000 mereka telah menghabiskan masa selama 2 ½ tahun dan kalaulah sepatutnya mereka pergi ke universiti di Amerika Syarikat mereka akan masuk ke tahun ketiga, sekarang mereka akan masuk tahun kedua di universiti tempatan sedangkan masa 2½ tahun mereka hanya akan mendapat sekeping sijil. Bagaimanakah pihak kerajaan boleh membantu pelajar-pelajar ini barangkali mengurangkan pinjaman terhadap mereka.


Dato' Haji Mohd. Khalid bin Mohd. Yunus: Tuan Yang di-Pertua, ada dua perkara, yang pertama pelajar-pelajar kita yang telah mengikuti kursus di PPP atau persediaan terutama sekali seperti di ITM apabila timbul masalah kegawatan ekonomi kita ini mereka ini kita ikhtiarkan dengan cara memasukkan mereka itu ke universiti-universiti terutama kebanyakannya di universiti swasta yang terdapat dalam negara kita ini mengikut kursus masing-masing. Pelajar-pelajar ini semuanya ditaja oleh JPA, itu satu.

Kita sedar tentang kadar bayaran yang dikenakan oleh universiti-universiti swasta dan ini antara perkara-perkara yang perlu dirundingkan dengan pihak-pihak yang berkenaan itu supaya pelajar seperti yang dikatakan oleh Yang Berhormat tidak dibebankan sangat dengan masalah pembayaran yang dikenakan dalam satu-satu kursus dan kita percaya melalui cara ini dapat, kalaupun tidak diselesaikan, tetapi dikurangkan masalah yang dihadapi oleh pelajar-pelajar.


Aku nak pi cari Eddie Taiko sat. Hanya Eddie Taiko yang boleh settle benda2 cenggini. Kan ET kannnnn.
hik hik hik


Tak lah, aku takk ..

Noorihsan Mohammad (link siap kasi ni .. la la la) selalu cakap aku ni emos. Emotional. Aku tak lah; nak emos buat apa. Rileks aa. Aku cuma gila kuasa jaa. Kan AjeReenaZack kan.

Erk, aku tak leh tulih panjang2. Nanti semua orang nak buat PhD .. memandangkan hanya dengan buat PhD ja yang korang boleh hapdet 2-3 blog entries dalam satu hari. hik hik hik. Nanti kalau semua orang dah ada PhD, aku tak boleh nak highlight bold caps lock dot-dot-dot tu pulak, seperti yang di*suggest* kepada aku oleh Noorihsan Mohammad beberapa hari lalu.

Anyway, aku masih tunggu promotional flier/poster yang aku minta sapa2 yang ada free time dan artistic talent untuk come up with one for dissemination via email. Baru nampak elegen skit daripada kena baca wahyu2 aku tu. Emm, nampak gayanya, aku kena tunggu sampai tahun 2008 la kot nak tunggu poster yang aku mintak tu dibuat orang.

Eh, kan dah berbuih2 mulut dah cakap: Aku tak emos laaaa ... gila kuasa ja!la la la


Wednesday, July 12, 2006

Jom kita heboh: Cikgu-cikgi UPP + ADP

Ingatkan satu hapdet cukup untuk hari ini, tapi biasalah, orang2 gila kuasa macam aku ini tak cukup satu. Satu tak puas lah. Mesti nak banyak2.

Anyway, meh aku bawakan segmen Jom Kita Heboh. Segmen ni untuk kita sama2 bercerita apa2 ja yang berkaitan zaman2 masa muda kita dulu kat UPP dan ADP dulu.

Thread kali ni aku khususkan untuk citer2 pengalaman tentang lecturer2 UPP dan ADP. Sapa2 je lah dan apa2 aja pengalaman korang. Tapi, nak kutuk kalau, jangan kutuk2 lebih. Ingat, dorang dah berjasa pada kita semua kan. Biarlah ilmu yang dorang kasi dulu, dorang redha.

Nanti sapa2 yang nak chip in, sila2 tulis kat komen. Nanti bila2 aku cut and paste, letak kat main entry.

Eh, nanti aku sambung. Aku ada hal kejap. La la la.

Habaq mai sat ...

Jangan tak tau, aku ada peminat2 yang tanya aku: tak de keje ke ko Ghaz, asyik hapdet blog ja .. nge nge nge.

Pepagi ni bolehla aku hapdet blog ni kasi "idup" skit. Lagipun, kalau aku tak hapdet, aku tak dapat nak menunjukkan ke satu dunia yang aku ni gila kuasa. Kan Encik Sadry kann.

Anyway, hari ni malas nak cut and paste panjang2. Satu soklan preliminary ja nak tanya: apa bentuk aktiviti yang korang nak waktu reunion ni nanti? Adakah hanya makan2 a la dinner atau aktiviti2 sosial a la family day atau combination of both? Kasi la idea dan input skit.

Sapa2 yang masa muda remaja dulu sekolah asrama penuh, sure dah familiar sangat dengan aktiviti2 reunion cam ni. Lainlah aku, aku tak biasa. Dulu aku sekolah kampung ja.

Oh iya, John Labu, there won't be any bus riding activities. la la la.



Tuesday, July 11, 2006

Eh, bila kau nak kahwin?

Bagi yang belum berkahwin, soklan bila ko nak kahwin, for sure, akan jadi soklan paling faveret. Daripada ko jawab, jawapan standard: jodoh pertemuan di tangan Tuhan, my friend has come up with 10 brilliant answers if you are asked: "Eh, bila ko nak kahwin?"

Skima jawapan.

1. Kawin dah nikah je belum.

2. Tunggu anak you besar. I nak pinang anak you.

3. Bapak aku kata, kerbau yang nak tumbang tu ada cancer. Tunggu dia pulih sikit nanti ok lah.

4. Nenek aku baru meninggal. Dia kata selagi Datuk aku tak kawin lagi, aku kena lepaskan dia kawin dulu. Tak pun aku dengan datuk aku sanding se pelamin. Ni tengah tunggu dia lah ni.

5. Duit yang aku simpan nak buat kawin tahun lepas aku dah derma kat mangsa Tsunami. So kena start kumpul semula lah.

6. Eh, kau tak tahu ke, aku dah kawin? Cemana aku boleh missed bagitau engkau ek.

7. Haaa. Kau sama dengan mak aku. Tapi mak aku kata dia suruh aku buatkan rumah untuk dia dulu baru aku boleh kawin.

8. Aku agak agak nak kawin kat hotel 5 bintang. Tapi kat kampung aku belum buat lagi. Tunggu siap hotel tu, aku kawin lah.

9. Aku sebenarnya dah kawin. Tapi exclusive. Jemput sedara mara terdekat jer.

10. Lepas raya.............. Tahun tak tahu bila.

Aku suka jawapan nombor 2. hik hik hik


The Red Carpet - 11 July 2006

geng2 yang setakat ini telah memberi kata setuju untuk join reunion nanti.

1. Ghaz (BusAdmin)
2. ET (IT)
3. Yatt (BusAdmin)
4. Azrul (BusAdmin)
5. Kazarul @ Kaza (BusAdmin)
6. Mary (IT)
7. AjeReenaZack (IntRelations)
8. Sadry (IT)
9. Wan Shahreen (BusAdmin)
10. Aman Ahmad Ihsan (Engine)
11. Intan Nahariah (IntRelations)
12. Noorhardie @ Abang Mat (IT)
13. Farah Ismail (IT)
14. Zeeda Yazid (BusAdmin)
15. Shareen Azua (Engine)
16. Mazran Esro @ Maran (Engine)
17. Azhan @ Pokcik (Engine)
18. Faizal @ John Labu (IT)
19. Syarilazli @ Syaril/Abng Aril (BusAdmin)

* aku update list ni as and when I receive emails from respective individuals.

Mana lirik?

Morning people,

Aku ni kan jenis yang tak suka menghampakan permintaan kawan2 kan. Ada yang bertanyakan mana lirik. Kan Wa kannn. Surely, you miss my old "blog" so much .. sampai terbawa2 sentimen tu ke sini.

Ok. Aku haplodkan lirik lagu .. hopefully, this works for you. wiNk wiNk.




UiTM Di Hatiku
*credit to source



Volunteers needed!

Dear all,

We need to set up two very important committees in order to handle some of the most crucial pre-event administration tasks:

(1) Registration Committee
(2) Promotion and Publicity Committee

The functions for these two committees, I would assume, are self-explanatory.

We need
volunteers to take charge of the committee and later find their own members to help with the different tasks assigned to the committee.

There is nothing to stop you from helping even if you are not physically located in KL. I must give credit to Yatt who, despite now residing in the
United States, no less, is willing to help out! Please remember that there are a number of ways and means that would allow interaction amongst members in order to ensure things are completed according to plan.

So, please don't be shy to contribute your time and effort. We always welcome your contributions.

Monday, July 10, 2006

Those were the days ...

Wajah-wajah jelita sebelum jadi mak orang, for some, that is .. ngeh ngeh ngeh

Retro gila babas ..

I am NOT in the picture .. muah muah muah

pictures were taken from here, again. eddie, jangan marah noo! hehe




Wajah kesayangan hamba (2)





Pics were taken from here. IT gathering at PD.

posted herein, again, without permission .. ha, marahlah marah .. :P

Wajah kesayangan hamba (1)


Shared by Kaza via email. Pics were taken during buka puasa gathering
at NZ Curry House - October 2005

posted herein without permission .. hehehe


The Red Carpet ...


Geng2 yang setakat ini telah memberi kata setuju untuk join reunion nanti.
(as at 10 July 2006)

1. Ghaz
2. ET
3. Yatt (thanks Yatt, we'll try to find a suitable date .. no promise, tho'!)
4. Azrul
5. Kaza (baguih .. ni bonzer aku .. miah miah miah ..)
6. Mary
7. AjeReenaZack
8. Sadry
9. Wan Shahreen
10. Aman Ahmad Ihsan (S11?)
11. Intan Nahariah (aku dah tau dah nak kasi Performance Director kat sapa .. la la la la!)

* aku update list ni as and when I receive emails from respective individuals.


ADP3 Reunion


Walaupun aku ini gila kuasa, tapi aku ni sungguh pemalu orangnya. Kan kaan.


Atas kesedaran itulah, aku createkan satu lagi blog untuk manage hal-hal yang berkaitan dengan Reunion ini nanti. So, jenguk2lah kat sini. Aku malas bebenor nak mass email, sebab nanti aku dapat banyak sangat return2 email yang tak sampai la, out of office la etc etc.

Okie dokie.